Pravidla koštu
Košty slivovice se v posledních letech stali v našem okrese Uherské Hradiště velmi populární. Nejstarší je v Jalubí, má za sebou už 30 let konání. Druhý nejstarší je prvděpodobně na Salaši. Možná i před tím byly konány některé košty, rádi bychom jejich historii upřesnili, pokud má někdo informace rádi je zveřejníme. Košty mají svá pravidla, v různých obcích se poněkud liší. Protože chceme pořádat i celookresní košt /první ročník již proběhl/ bylo by dobré pravidla postupně sjednotit.
Jak hodnotíme dobrou slivovici u nás na Salaši?
Pravidla koštu
- Soutěže se může zúčastnit každý, kdo pro salašský košt poskytne řádně označený vzorek.
- Počet vzorků od jednoho soutěžícího je neomezený.
- Degustační komise sestává ze tří členů s libovolným zastoupením mužů i žen. Počet komisí základního kola je neomezený. Pro nominační a finálové kolo je stanovena jedna degustační komise s max. 8 členy. Pro regulérnost soutěže je nutné, aby byla komise sestavena z 5-ti přespolních členů a členů domácích.
- Seznam soutěžících s přidělenými čísly je ve známosti pouze paní Vl. Masaříkové, která se nesmí účastnit vlastní degustace.
- seznam účastníků se zveřejňuje až po předání ověřených výsledkových listin a to mezi organizátory akce – KPS a paní Vl. Masaříkovou
- Vzorky se hodnotí anonymně
- v základním kole 10-ti bodovou stupnicí
- v nominačním kole 5-ti bodovou stupnicí
- ve finálovém kole 3 bodovou stupnicí
- podle místně upraveného standardu hodnocení ovocných destilátů
- Soutěž probíhá v šesti kategoriích:
- nejlepší slivovice
- nejlepší hruškovice
- nejlepší meruňkovice
- nejlepší jablkovice
- nejlepší vzorek z ostatního letního ovoce nebo směsi
- nejlepší likér
- nejlepší oskorušovice
- V základním kole hodnotí každý vzorek dvě komise – celkem 6 členů.
- Do nominačního /2/ kola postupuje max. 30 vzorků s nejvyšším bodovým hodnocením.
- Do finálového /3/ kola postupuje 10 vzorků s nejvyšším bodovým hodnocením.
- Pro všechny jiné kategorie mimo slivovici vypadá nominační /2/ kolo a vzorky s nejvyšším bodovým hodnocením postupují přímo do finálového kola.
- Do finálového kola z jiných kategorií postupují pokud možno první tři vzorky s nejvyšším počtem obdržených bodů.
- O celkovém vítězi v každé kategorii rozhoduje přidělený nejvyšší počet bodů ve finálovém kole.
- v případě rovnosti bodů rozhoduje dále poměr hlasování v komisi
- jestliže je poměr hlasování v komisi nerozhodný je určen vítězem ten vzorek, který obdržel v základním kole vyšší počet bodů
- Oficiální výsledky musí být zveřejněny v katalogu koštu slivovice.
Smyslové hodnocení destilátů
Vůně | |
čistá ovocná, typická pro daný druh, harmonická, intenzivní | 3 |
ovocná, téměř malé až střední intenzity a harmonie bez zjevného defektu | 2 |
s jemným defektem nabourávajícím typickou ovocnost | 1 |
se silným defektem, páchnoucí | 0 |
Chuť | |
ovocná, typická pro daný druh ovoce, intenzivní, harmonická, silně viskózní | 4 |
ovocná, typická pro daný druh ovoce, téměř malé až střední intenzity a harmonie, bez defektu | 3 |
nevýrazná, zachovávající daný druh ovoce, bez defektu | 2 |
s jemným defektem nabourávajícím původní ovocný charakter | 1 |
se silným defektem, těžce poživatelná | 0 |
Jemnost | |
velmi jemná, hladká, „geometrická“ | 1 |
jemná, nedrhne | 0,5 |
drhne | 0 |
Čistota | |
čistá, čirá, s evidentní jiskrou | 0,5 |
zákal v jakékoliv intenzitě | 0 |
Barva | |
odpovídající | 0,5 |
neodpovídající | 0 |
Perzistence | |
dlouhotrvající vjem | 1 |
krátcetrvající vjem | 0,5 |
téměř žádný vjem | 0 |