Velká Morava láká k prostřenému stolu
Zveme vás k prostřenému stolu, který je sice prostý, ale velmi chutný. Najdete na něm jednoduchá a všední jídla, jež se podávala v období Velké Moravy. A protože „pečení holubi“ do pusy sami nelétají, než zasednete ke stolu, je potřeba si je připravit.
Náplň programu:
- co se jedlo na Velké Moravě,
- prohlídka expozice Velká Morava (se zaměřením na stolování a suroviny),
- ukázka výroba mouky (mletí na kamenném žernovu),
- příprava jednoduchých receptů (placky pečené na kameni, různé nátěrky, luštěninová polévka, aj.),
- konzumace vyrobených pokrmů.
Propojení vzdělávacích oborů dle RVP:
- vlastivěda,
- dějepis,
- výchova k občanství,
- český jazyk,
- pracovní činnost,
- komunikace.
Určeno pro:
- první stupeň ZŠ,
- druhý stupeň ZŠ,
- střední školy.
Dle věku žáků a jejich schopností je upravována výroba pokrmů – vždy po konzultaci s pedagogem.
Max. 30 žáků ve skupině.
Délka programu: 60–120 minut.
Časové vymezení: březen–říjen (dle povětrnostních podmínek).
Místo konání:
Památník Velké Moravy – Cyrilometodějské centrum, Jezuitská 1885, Staré Město.
Cena programu:
Držitelé permanentek Slováckého muzea:
ZŠ, SŠ – 40 Kč/žák.
Ostatní:
ZŠ, SŠ – 75 Kč/žák (vstup do stálé expozice PVM – 35 Kč/žák, program – 40 Kč/žák).
Pedagogický doprovod zdarma.
Program lze objednat:
MgA. Petra Tománková
petra.tomankova@slovackemuzeum.cz
+420 734 282 498